Waar ben je naar op zoek?

Actief met eten, ’n hele zorg minder!

Deel dit artikel:

Eten & drinken is zoveel meer dan alleen het letterlijk eten, dan alleen zorgen dat je in leven blijft. Eten & drinken is bewegen, contacten hebben, regie houden, rekenen, plannen, dagritme, gezondheid, genieten, buiten komen, tillen, snijden, schoonmaken en nog veel meer. En daarmee een dagelijks oefenterrein voor heel veel fysieke, mentale en sociale vaardigheden.

Eten & drinken kan heel veel betekenen voor de zelfredzaamheid van met name kwetsbare mensen in de samenleving (ouderen, mensen met een (verstandelijke) beperking, daklozen, mensen met dementie, kwetsbare gezinnen etc.). Door op dagelijkse basis zélf actief te blijven met eten & drinken, worden algemene vaardigheden behouden, waardoor deze ook ingezet kunnen worden op andere (minder vaak voorkomende) momenten, zoals bij het uitvoeren van een hobby of een bezoek aan een vriendin.
Kort gezegd: wanneer je zelf het proces van eten & drinken kan blijven uitvoeren, is je zelfstandigheid gewaarborgd!

En op deze manier toegepast is deze visie en aanpak een heel concrete uitwerking van ‘Positieve Gezondheid’ zoals dit door Machteld Huber is geformuleerd, die ook nog eens toepasbaar is in elke setting en situatie.
Hieronder enkele voorbeelden:
–       Door kort actief te ondersteunen in hoe iemand veilig zijn groente kan blijven snijden, (waardoor zij dat ook elke dag blijft doen), kan zij ook haar hobby van 3D-kaarten blijven doen, omdat de fijne motoriek die daar voor nodig is op deze manier intact blijft

–       Door elke dag een boodschapje te blijven doen, blijft iemand fit en mobiel genoeg om 1x per 2 weken naar het voetballen te gaan waar zijn kleinzoon speelt.

–       Door regelmatig de route naar het winkelcentrum te blijven gaan om boodschappen te doen, blijft iemand zich ook veilig en bekend genoeg voelen met de omgeving om een cadeautje voor een vriendin te kopen.

–       Wanneer iemand zelf actief blijft met het opruimen en pakken van etenswaren, blijft hij fysiek fit genoeg om ook zijn boek e.d. op te kunnen rapen wanneer deze valt bij het lezen in bed.

ZOEKVRAAG

We hebben goed uitgewerkte ideeën, een prachtig platform en veel goede mensen die dit mogelijk willen maken. Wat we zoeken is nog wat extra financiering. Wil jij je naam aan ons maatschappelijk doel verbinden door het (mede)financieren van een theaterproductie, een documentaire, workshops of een animatie?

WIL JE OOK BIJDRAGEN AAN DIT PROJECT?

Laat hier je reactie achter.

Reader Interactions

Comments

  1. He Phyllis,
    ik denk dat het heel nuttig kan zijn om een keertje met Marianne Dagevos van de KNHM te praten. Zij is ook lid van de BrabantDC-community, dus je kunt haar hier zo vinden!
    Hartelijke groet,
    Astrid

Geef een reactie