Waar ben je naar op zoek?

Create and Network event ‘Living in Paradox’

Deel dit artikel:

Laat je tijdens de Dutch Design Week inspireren door én werk mee aan nieuwe perspectieven voor een betekenisvolle Brabantse samenleving en kom 26 oktober 2018 naar het Create and Network event ‘Living in Paradox’ in het Klokgebouw in Eindhoven!

Brabant ontwikkelt zich als wereldwijde topregio met kennis en innovatie als belangrijkste product. Brabant is ook een regio met schijnbare tegenstellingen tussen onder andere stad en platteland, legale en illegale economie, welvaart en armoede, theorie en praktijk. Veel Brabantse changemakers zien het niet als een probleem maar als een uitdaging, een veld aan mogelijkheden, om met scheidslijnen en verschillen aan de slag te gaan. Zo werken we samen aan de maatschappelijke opgaven in onze provincie en dragen we tegelijkertijd een steentje bij aan de UN Goals voor Sustainable Development.

Programma:
13.30-14.00       Ontvangst en inloop
14.00-14.30       Welkom en introductie werksessies, Rudy van Beurden
14.30-16.45       Werksessies ‘Living in paradox’
16.45-17.30       Pauze met hapjes en drankjes

17.30-18.30       
LIVE ON STAGE:
Instant Recap van de werksessies door: Sabine Molenaar, Lucas de Waard, Sounding Bodies en The Ruggeds.
Aansluitend: Lancering Creativity World Forum 2019 in Brabant

18.30-19.00       Netwerkborrel met hapjes en drankjes

Locatie:
CirclE – Klokgebouw Eindhoven

Gratis DDW toegangsbewijs voor Community Members BrabantDC
Leden van onze community (dat zijn alle mensen die zich op deze pagina voorstellen) krijgen na registratie voor dit event een gratis DDW toegangsbewijs per mail toegestuurd. Wij sturen je dit digitale passe partout uiterlijk 19 oktober toe, zodat je de volle negen dagen (van 20 t/m 28 oktober) van deze passe-partout kunt profiteren. Je digitale ticket zet je op de DDW om in een polsbandje.
Ben je al lid van de BrabantDC community -en sta je dus op deze pagina-, geef dit dan aan bij het bestellen van je ticket.
Ben je nog geen lid van onze community en wil je wel graag een DDW passe-partout ontvangen, meld je dan eerst aan voor de BrabantDC community op onze website en bestel daarna op deze pagina je eventticket.

DDW living in paradox brabantdc eventkalender

WERKSESSIES ‘Living in Paradox’ (14.30 – 16.45 uur)
Een aantal changemakers wil in een creatieve denk- en werksessie nieuwe perspectieven met je delen. Samen met anderen ga je in deze sessie aan de slag om een concreet vraagstuk verder te brengen. Zo draag ook jij bij aan het oplossen van paradoxen in de Brabantse samenleving. We vragen je bij je aanmelding alvast je keuze te maken voor een van onderstaande werksessies:

Sessie 1 Hoe betrek je de overheid als samenwerkingspartner?
Camping Kafka
– Klaas Burger van de Academie voor Beeldvorming
Wonen op campings en vakantieparken is verboden. Overheden gedogen of reageren met harde hand: Handhavingsacties en als het niet anders kan ontruiming. Maar hoe duurzaam is dit? Er is immers een groeiend tekort aan betaalbare woningen. Met Camping Kafka heeft een groep kunstenaars dit probleem feilloos blootgelegd. Welkom op Camping Kafka; over de paradox van woningnood en het verbod op wonen op campings. Hoe zorgen we samen voor mogelijkheden? Meer informatie.

Sessie 2: Passende financieringsmodellen, hoe maak je die?
De circulaire stad: Realisatie architectenbureau/ 100% geoogst – 
Michael Bol en Ivo van den Thillart van MBVDArchitecten
Bij de bouw en inrichting van hun nieuwe architectenbureau in De Mengfabriek op de Tramkade in Den Bosch zijn MBVDArchitecten en haar partners van het Urban Mining Collective uitgegaan van een aantal principes die maken dat duurzaamheid niet duur(der) hoeft te zijn. Afval speelt een centrale rol, maar dan als grondstof. Zo is 100% van de materialen ‘geoogst’ hergebruikt materiaal: uit het gebouw zelf, uit het voormalige kantoor of uit oogstgebouwen in Nederland. Zoals bijvoorbeeld delen van het People’s Pavilion van de DDW in 2017. Material Based Design, het materiaal als uitgangspunt. Ook werd gekozen voor materiaal dat opnieuw te gebruiken is, dus geen einde leven meer kent. Ontwerpen en bouwen lukt al circulair, het financieren ervan is meestal lineair. Over de paradox van materiaal en ontwerp dat geen einde leven meer kent en de lineaire afschrijving van de (toegevoegde) waarde ervan. Wie kan verantwoordelijkheid nemen om circulariteit aan te jagen? Meer informatie.

Sessie 3: Hoe voorkom je dat je ten onder gaat aan je eigen succes?
Kids Plus Woensel West – 
Mariska Pinxt via Trudo
Het Eindhovense Woensel-West is een echte woonbuurt met stadse kenmerken. Met volkse gemoedelijkheid in voortuinen, beginnende kunstenaars in goedkope woningen, jaren dertig koopwoningen met jonge gezinnen, creatievellingen en startende ondernemers, veel kinderen op straat. Maar ook een wijk met een hardnekkige sociaaleconomische achterstand. Elke week begeleiden jonge bewoners en andere vrijwilligers zo’n 350 kinderen en jongeren bij allerlei activiteiten. Huiswerkbegeleiding, taalles, sport, muziek, dans, cultuur … Woensel West Rules; over de paradox van een droom die meer dan slaagt en de zorg voor de continuering ervan. Tijdens deze sessie brengen we een bezoek aan het project! Meer informatie.

Sessie 4: Van opstartfase naar inbedding, hoe doe je dat?
Wortelschieten – 
Dalila Sayd van Het Eetschap
Het is paradoxaal: Nederland is welvarend en een van de grootste voedselexporteurs wereldwijd, maar toch heeft niet iedereen toegang tot goed en gezond eten. Veel Nederlanders hebben weinig kennis over gezonde voeding. Door die onwetendheid en het gebrek aan geld grijpen mensen uit ‘kwetsbare groepen’ sneller naar ongezond en goedkoop eten. Weten welke groenten er groeien creëert vertrouwdheid met een nieuwe omgeving. Met Wortelschieten gaan nieuwe Nederlanders en studenten op bezoek bij Brabantse boeren. Ze koken samen, maken kennis met elkaars eetcultuur en ontwikkelen nieuwe plantaardige producten. De oogst? Meer wederzijds begrip, beter wortelen in de Nederlandse samenleving én lekkere nieuwe streekproducten. Wortelschieten in Nederland; werk mee aan de inbedding van impact in het sociale voedsellandschap.

Meer informatie.

Pauze met hapjes en drankjes (16.45-17.30)

LIVE ON STAGE: Instant Recap van de werksessies door: Sabine Molenaar, Lucas de Waard, Sounding Bodies en The Ruggeds (17.30-18.30)

Lancering Creativity World Forum 2019 in Brabant (aansluitend)

Netwerkborrel met hapjes en drankjesNetworking ‘Living in Paradox’ (18.30-19.00)
Het thema ‘Living in Paradox’ staat ook centraal tijdens onze aansluitende netwerkborrel. We combineren goed gezelschap met de lancering van het Creativity World Forum 2019 in Brabant. We beloven je dat je na dit event net even anders gaat kíjken, dénken en wellicht zelfs dóen!

Je kunt je hier aanmelden voor ons Create and Network event.

 

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN NIEUWE EVENEMENTEN

Laat hier je gegevens achter.