Waar ben je naar op zoek?

Coöperatief scharrelondernemen

Deel dit artikel:

Sinds 2013 bestaat De Vrije Uitloop: de eerste Nederlandse coöperatie voor scharrelondernemers in Breda. Mensen met een talent, een vaardigheid en een bijstandsuitkering kunnen een deel van hun uitkering zelf verdienen door te ondernemen naar vermogen.

In Nederland ontstaan steeds meer initiatieven van mensen die naar vermogen en met behoud van uitkering een eigen bedrijfje opbouwen onder de vleugels van een coöperatie.

Ondernemen met een uitkering, het kan!
Wie vanuit een uitkering aan de slag wil, heeft de keuze uit (fulltime) werk in loondienst of fulltime ondernemen. Maar wat als dit te hoog gegrepen is of niet aansluit bij je mogelijkheden of wensen? Dan kan parttime ondernemen binnen een sociale coöperatie een oplossing zijn.

Een scharrelondernemerscoöperatie is een oplossing voor mensen die vanuit een bijstandsuitkering willen ondernemen, maar voor wie de stap om op eigen kracht een fulltime onderneming te starten te groot is. Bij coöperatief scharrel-
ondernemen gaan mensen parttime met behoud van een uitkering aan de slag om hun eigen bedrijfje op te bouwen onder de vleugels van een coöperatie. Zij versterken elkaar en vangen samen tegenslagen op. De deelnemers richten zich op datgene waar ze goed in zijn, de coöperatie helpt hen met overkoepelende zaken als administratie, inkoop en huisvesting.
Doordat de ondernemers een deel van hun omzet in een spaarpot doen en onkosten kunnen declareren, neemt hun
bestedingsruimte (of koopkracht) voorzichtig toe. Daarnaast neemt hun sociale armoede af: mensen raken uit een sociaal isolement, krijgen contacten, komen vaker buitenshuis. Ze doen weer mee aan het arbeidsproces. Hun zelfvertrouwen
en eigenwaarde nemen toe.

LaNSCO
We hebben onszelf uitgevonden. Geïnspireerd door het voorbeeld van Coöperatief Scharrelondernemen zijn er in Nederland inmiddels meer dan 20 van dit soort coöperaties in allerlei soorten en maten. Daarom hebben we afgelopen jaar LaNSCO opgericht: het Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemen om elkaar te inspireren, kennis te delen, onszelf stem te geven.

Heb je interesse om ook in jouw plaats een coöperatie voor scharrelondernemers op te zetten?
Neem contact met ons op via: lansco2018@gmail.com.

Volg ons voor meer inspiratie op Facebook: https://www.facebook.com/Cooperatief.Scharrelondernemen

In het onderstaande filmpje, dat we samen met Cordaid in 2015 hebben gemaakt zie je wat we allemaal doen.

WIL JE OOK BIJDRAGEN AAN DIT PROJECT?

Laat hier je gegevens achter.

Reader Interactions

Geef een reactie