Onvergetelijk Museumtafel

Deel dit artikel:

Voor 270.000 mensen met dementie en Alzheimer is contact maken niet meer vanzelfsprekend. Het is vaak ook niet meer mogelijk om naar een museum te gaan om deel te nemen aan de Onvergetelijk-rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren . Daarom gaat het museum nu naar ruim 400 zorginstellingen toe. Het Van Abbemuseum Eindhoven en het Stedelijk Museum Amsterdam lanceren tijdens Wereld Alzheimer Dag op 21 september 2018 de Onvergetelijke Museumtafel als nieuwe toepassing van de BelevenisTafel. Deze multi-touch digitale tafel maakt het mogelijk voor mensen met dementie en hun dierbaren om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen aan de hand van beroemde kunstwerken uit de museumcollecties van het Stedelijk en het Van Abbe.

De Onvergetelijk Museumtafel is gebaseerd op de kennis en ervaring van vijf jaar Onvergetelijk-rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren, het onderzoek door VU medisch centrum naar de impact van deze rondleidingen en tien jaar ervaring van Onwijs met digitale multi-touch toepassingen in de (ouderen)zorg en het onderwijs.

Onvergetelijk 
Kunst en cultuur verrassen, verrijken en verbinden. Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn – ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging en/of beperking, in welke vorm dan ook – ontwikkelden het Stedelijk en het Van Abbemuseum in 2013 Onvergetelijk: een programma voor mensen met dementie en hun dierbaren.
Tijdens de maandelijkse rondleidingen en workshops bekijken deelnemers kunstwerken, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Kennis over de getoonde objecten is geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staan het genieten van kunst en de persoonlijke beleving centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Na het succes in het Stedelijk en het Van Abbe werd het Onvergetelijk-programma uitgerold naar andere musea verspreid door heel Nederland. Er zijn inmiddels twaalf musea waar mensen met dementie en hun dierbaren terecht kunnen voor het Onvergetelijk-programma. De interesse voor Onvergetelijk vanuit andere musea, maar ook vanuit zorginstellingen, is onverminderd groot. Daarom deed het Stedelijk, het Van Abbe en VU medisch centrumonderzoek naar de impact van het Onvergetelijk programma. Deze onderzoeksresultaten, opgedane kennis, ervaringen, trainingen en inzichten worden gedeeld via de website en de bijbehorende digitale publicatie.

De belevenistafel komt voort uit de wens om mensen met dementie te bereiken die door uiteenlopende redenen niet (meer) fysiek naar het museum kunnen komen om aan een rondleiding mee te doen. Daarom bundelen het Stedelijk en Van Abbe hun krachten met Onwijs. Via de multi-touch digitale tafel kunnen mensen op een op een intuïtieve en speelse manier met elkaar in contact komen, aan de hand van kunstwerken uit de museumcollecties die uit ervaring bijzonder uitnodigend zijn voor mensen met dementie, en vragen gebaseerd op de Onvergetelijk-methode. Er kan worden ingezoomd tot in de kleinste details van de kunstwerken, tafelgenoten worden uitgedaagd op ontdekkingstocht te gaan aan naar associaties aan de hand van vragen, afbeeldingen, geluids- en videofragmenten en afbeeldingen.

In de toekomst zal het mogelijk zijn voor andere de musea die het Onvergetelijk-programma aanbieden om ook hun collecties te delen via de Onvergetelijk Museumtafel.

WIL JE OOK BIJDRAGEN AAN DIT PROJECT?

Laat hier je gegevens achter.

Reader Interactions

Comments

Geef een reactie