Waar ben je naar op zoek?

Een groene én gezonde plek voor iedereen in het Land van Cuijk. Met als motto: doen, delen en beleven

Deel dit artikel:

Wereldtuin Verdeliet is een bijzondere ontmoetingstuin (3000 m2) in Noord-Oost Brabant. In 2013 opgezet als burgerinitiatief in Cuijk om mensen met elkaar te verbinden. Er wordt met plezier gewerkt en iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf, elkaar en de tuin. Verdeliet verbindt mensen met mensen en  mensen met natuur. De 62 vaste medewerkers (vrijwilligers) zetten hun talenten in, delen hun kennis en leren van elkaar.

Het begint met iets kleins, een verlangen, iets goeds willen doen, betekenis krijgen, waarden creëren, verbindingen maken, samen beleven, mee kunnen doen, delen en doorgeven. Zo is Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk ontstaan.

Wij zijn er van overtuigd dat iedereen in onze samenleving mee wil doen en gezien wil worden. Dat lukt alleen niet altijd. We nodigen daarom uitdrukkelijk mensen uit om mee te komen helpen in de Wereldtuin die om wat voor reden dan ook een bepaalde kwetsbaarheid hebben. Hierdoor is een grote diversiteit aan medewerkers ontstaan. Onze jongste medewerker is 15 jaar en de oudste 78 jaar. Juist deze diversiteit – niet alleen in leeftijd maar ook in afkomst, opleidingsniveau, achtergrond, e.d. – maakt het zo boeiend en leerzaam om bij Verdeliet te werken. Naast de voedseltuin en de kas waar groenten en kruiden worden geteeld, is onze prachtig gerestaureerde kas vooral ook een gezellige ontmoetingsplek.

Behalve onze medewerkers ontmoeten bezoekers elkaar hier, terwijl ze de tuin bewonderen, in de kas kijken of groenten of honing kopen in de tuinwinkel. Ook basisscholen bezoeken Verdeliet en krijgen een natuurles ‘Groen doen’. En leerlingen van het voorgezet onderwijs komen hun kennis over voeding bij ons opsnuiven. De cursus ecologisch moestuinieren trekt ieder jaar deelnemers die bij de Wereldtuin komen leren hoe ze in hun eigen moestuin aan de slag kunnen.

Wereldtuin Verdeliet is een geslaagd voorbeeld van hoe je door samen te werken een groene én gezonde plek kunt creëren voor iedereen.

Er is veel te danken aan inzet van bestuur en medewerkers maar ook aan de vele gulle gevers. Die blijken te bestaan wanneer je de stoute schoenen aan durft te trekken en vraagt om advies of financiële steun aan particulieren en aan mensen binnen het bedrijfsleven. Zo is met de hulp van fondsen, de gemeente en provincie, bedrijven en ondernemers de afgelopen jaren het gebouw en de kas gerenoveerd, de vijver opnieuw aangelegd, een bijenstal gebouwd, een natuurspeelplek gemaakt en een ecologische voedseltuin aangelegd.

Wereldtuin Verdeliet inspireert

Wereldtuin Verdeliet is een geslaagd voorbeeld van hoe je door samen te werken een groene én gezonde plek kunt creëren voor iedereen. Zelf eens een kijkje nemen? Kijk voor de openingstijden op de website van Wereldtuin Verdeliet.

WebsiteFacebook

Een impressie van de Wereldtuin vind je hier:

 

Wereldtuin Verdeliet draagt bij aan onderstaande SDG’s. Meer weten over de SDG’s? Klik dan hier.

Zelf je inspiration plaatsen op deze site? Omdat je het nét even anders aan hebt gepakt en mensen van jou en jouw aanpak kunnen leren? Deel het dan met het BrabantDC netwerk. Sluit je aan bij de BrabantDC community en deel je inspiration online!

 

WIL JE OOK BIJDRAGEN AAN DIT PROJECT?

Laat hier je gegevens achter.

Reader Interactions

Geef een reactie