Maatschappelijk rendement wordt steeds belangrijker

Deel dit artikel:

Grenzeloos verbinden en ondernemen was het thema van de Brabantdag in Breda. Ondernemers, overheden en kennisinstellingen uit Nederlands en Vlaams Brabant hebben 13 juni jl. de gelegenheid gekregen om elkaar te leren kennen en zaken te doen. Het evenement werd georganiseerd door de provincies Noord-Brabant en Vlaams-Brabant, gemeente Breda en VNO-NCW BrabantZeeland en Interreg Vlaanderen-Nederland. BrabantDC was er bij om met de bezoekers in gesprek te gaan over de kracht van anders denken en doen bij grenzeloos ondernemen.

Hoogleraar Bas van Bavel leerde de aanwezigen dat Brabanders zich door de eeuwen heen op creatieve wijze steeds weer wisten aan te passen aan veranderende omstandigheden. Zo zijn de coöperaties ontstaan als antwoord op de opkomst van de industrie en wereldhandel. Samenwerken om te overleven. Dat hij dit nu meer dan ooit nodig vindt, blijkt wel uit het feit dat hij spreekt van een ecologische ramp die op ons afstevent. “Heel veel mensen kunnen of willen dit niet zien. Maar anders kijken, denken en vooral doen is noodzakelijk. En snel ook!”

Anders denken is ook van deze tijd: Eric van Schagen van SIMAC haalde zijn bedrijf van de beurs om niet alleen het economisch winstdenken leidend te laten zijn in zijn onderneming. “We willen ook maatschappelijke impact realiseren, niet alleen omdat we dit zelf willen maar ook omdat steeds meer jonge medewerkers dit van ons verwachten.”

Gratienne Sioncke, vrouwelijke ondernemer van het jaar in België, vraagt anders denken en doen van de overheid, om maatschappelijke impact van bedrijven meer te waarderen. “Het gaat niet enkel om economisch winst maken, maar daar worden we door de belastingdienst wel op afgerekend.”

Luchtfietser Wout van Wengerden maakte een reportage van deze dag, waarin je o.a. ziet dat ook Commissaris van de Koning Wim van de Donk op de luchtfiets stapte!

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat hier je gegevens achter.