Waar ben je naar op zoek?

“Niet wijzen, zelf doen”

Deel dit artikel:

Het is stil in de Bois-le-Duc zaal van het provinciehuis op 14 januari jl.  Terwijl er toch 100 man in de zaal zit. Ademloos luisteren ze naar de 85-jarige Jantje die vertelt wat je zelf kunt doen om dingen te veranderen binnen onze maatschappij. ‘Niet wijzen Jantje, zelf doen’ is haar levensmotto. Jantje ergert zich vooral aan afval op straat en dat vindt ze ‘haar zaak’: dus ruimt ze afval op. Overal waar ze kan. “Mijn ergernis, mijn zaak”.

Actrice José Kuijpers van Matzer Theaterproducties transformeert van Jantje naar Ida. Voor het oog van het publiek. Een scene an sich. Het geeft een gevoel van voyeurisme dat we met de hele zaal kijken hoe zij van de ene in de andere jurk stapt. Het breekt het ijs, er wordt gelachen en het eerste gevoel van saamhorigheid trekt door de zaal. Politica Ida, die na 30 jaar aftreedt als gevolg van een fikse verkiezingsnederlaag, laat de zaal voelen dat het niet eenvoudig is om zelf in de arena te staan. Waar je altijd moet doen alsof je de antwoorden hebt. Dat het goed komt. Terwijl ze zich na al die jaren beseft dat ze zich vooral vaak machteloos voelde en steeds minder kon waarmaken van waar ze voor stond en staat. Ze heeft de handdoek opgepakt en gestreden en gooit het bijltje er nu bij neer. Maar niet zonder, in deze laatste speech in functie, een pleidooi te houden voor meer kwetsbaarheid in de politiek en ruimte om fouten te maken.

Niemand wacht op jeAls je zelf de ring niet instaptDan zal iemand anders je plek innemenEn sta je zelf aan de zijlijn te roepen wat er beter moetJantje, Ida en José: drie vrouwen die niet langer wachten, maar doen. Op zoek naar nieuwe (politieke) inspiratie. Zij inspireerden de aanwezigen van de voorstelling 'Niemand wacht op je' van Matzer Theaterproducties gisteren in het provinciehuis van de Provincie Noord-Brabant. Om anders te kijken. Om te doen en te durven.In de komende nieuwsbrief van #BrabantDC lees je een sfeerverslag van deze bijzondere voorstelling die werd afgesloten met een indrukwekkend nagesprek. Bekijk hier alvast de foto's. Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan via https://brabantdc.nl/nieuwsbrief/

Geplaatst door BrabantDC op Woensdag 16 januari 2019

Ida wordt José; een actrice die zich zorgen maakt om de ontwikkelingen in de maatschappij en politiek. Waar Jantje en Ida vooral een monoloog hielden, betrekt José de zaal bij haar verhaal. Ze is een denker. Een piekeraar misschien. Denkt veel na over waar ze staat, wat ze wil en wat ze kan doen om ‘iets opbouwends te doen.’ Ze heeft geleerd dat ‘de mensen met de meeste butsen, het meest interessant zijn’. Omdat zij dóen en durven te falen. Ze raakt de zaal met de woorden van de toneelschrijver Beckett: ‘Ever tried, ever failed, try again, no matter, fail again, fail better.’ José krijgt het voor elkaar dat alle 100 aanwezigen meegaan in haar wens om even te rusten. Even de ogen te sluiten en even te zwijgen.

In het nagesprek wat volgt houdt het publiek dit gevoel vast. Het kost de gespreksleider dan ook weinig moeite om iedereen rond te laten lopen, elkaar vragen te laten stellen en handen te laten schudden. Dat de voorstelling iedereen geraakt heeft, moge duidelijk zijn. De een na de ander wil graag vertellen wat hij of zij na deze middag mee naar huis neemt: “Wijs je met één vinger naar een ander, dan wijzen er drie vingers naar jezelf” (probeer het maar eens), “Fail again, fail better” en “Je mag best falen: de mensen met de meeste butsen hebben de mooiste verhalen” zijn uitspraken uit het stuk die de mensen zijn bijgebleven.

Gedeputeerde Henri Swinkels sluit af met de woorden “Iedereen twijfelt, dus ook de politicus. Wij proberen altijd het beste doen, maar weten ook niet alles. Fouten maken we allemaal en dat mag ook. Het is bijzonder hoe deze voorstelling je doet beseffen dat je beter achteraf kunt denken ‘ik heb het geprobeerd op te lossen maar het is niet gegaan zoals ik dacht’ dan ‘ik zag het probleem wel maar heb er niets aan gedaan”. Daarmee vat hij de kern van ‘Niemand wacht op je’ heel goed samen: deze voorstelling is een aanjager tot nadenken en vooral ook (mee)doen, voor iedereen.

De integrale tekst van de voorstelling ‘Niemand wacht op je’ is in boekvorm verkrijgbaar.

BrabantDC
De theatervoorstelling ‘Niemand wacht op je’ werd door BrabantDC georganiseerd om in aanloop naar de provinciale verkiezingen burgers en politici een spiegel voor te houden. Om hen uit te dagen anders te kijken naar hun eigen rol in de maatschappij. Theater als brug tussen burger en politiek. Be the change, use your creativity!

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat hier je gegevens achter.